Mák

Mák je rekordman v obsahu vápníku, ve sto gramech nalezneme celých 1400mg, což je na toto množství asi 12x více než u kravského mléka a 3x více než u sýrů.  Je proto velmi vhodnou potravinou v dětském věku, v těhotenství a při kojení nebo při osteoporóze. Obsahuje také velké množství železa, které je potřebné pro správnou krvetvorbu. Dále mák obsahuje hořčík, draslík a zinek. V máku je obsaženo mnoho tuků, zvláště s obsahem nenasycených mastných kyselin, tedy  „zdravých tuků“.  Mák je energeticky bohatý, vyrábí se z něj makový olej.

Česká republika patří mezi světové špičky v produkci máku. Ovšem celková jeho spotřeba klesá. Mák je používán hlavně k pečení makového pečiva, do buchet a koláčů. Známým pokrmem jsou nudle s mákem, škubánky či bramborové šišky s mákem.

Mák lze použít při těchto dietách: dieta č. 3, dieta č. 6, dieta č. 11, dieta č. 13, bezlepková dieta, dieta při dně, dieta při antikoagulační léčbě

100g obsahuje:

Energie2200 kJ
Bílkoviny18 g
Sacharidy28 g
Tuky41 g
z toho nenasycených mastných kyselin4,5 g
Vápník1400 mg
Železo11 mg

Recepty obsahující mák

  • Mřížkový koláč s mákem a jablky